Citylogistiikan informaatiojärjestelmä

Citylogistiikan informaatiojärjestelmä on esiintynyt lukuisissa konsulttiselvityksissä vuodesta 2009 yhtenä citylogistiikan tehostamisen työkaluna. Tähän asti on puuttunut informaatio ja järjestelmä, sillä toimivaa citylogiikkaa on ollut jo kauan.

Järjestelmäksi me suosittelemme Tietorahdin kartta -mobiilisovellusta, jolla on tasainen käyttäjäkunta. Sovellusta käyttää noin 20 000 ammattikuljettajaa ja ajojärjestelijää (käyttäjäluku päivitetty maaliskuussa 2024). Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi Applen App Storesta ja Googlen Play kaupasta. Lisätietoa sovelluksesta löytyy täältä.

Informaation tuottaminen taas vaatii hieman työtä, mutta järjestelmän olessa jo valmiina, emme puhu suurista panostuksista. Itse informaatio on kerättävä monesta eri lähteestä, muokattava ja laitettava kaikken saataville ilmaiseksi, jotta sitä käytetään. Jos kaupungeilta tai ELY:iltä löytyy jo valmiita aineistoja, niihin on mahdollista rakentaa rajapintoja, jotta tieto voidaan jakaa sitä tarvitseville. Yksi parhaista informaation lähteistä on kuitenkin ammattikuljettaja itse, sillä citylogistiikan tietoa ei voi kerätä kuka tahansa tavallinen kansalainen. Tiedonkeruu on Tietorahdin ydinliiketoimintaa, sillä olemme joukkoistetusti ennenkin keränneet esimerkiksi rajoitustietoja, sillä avoimen datan laatu ei monestikaan ole riittävä.

Sitten tulee se hankalin osuus, maksajan löytäminen. Hyöty sirpaloituu ELY:jen, kuntien, kuljetusliikkeiden, kuljettajien, kuljetusliikkeiden asiakkaiden ja ilmaston kesken. Jälkimmäinen näistä on suurin hyötyjä, mutta heikko maksaja. Lisäksi hyötyjä on hankala mitata. Kuitenkin citylogistiikan informaatiojärjestelmä on mainittu yhtenä ratkaisutekijänä citylogistiikan tehostamisessa eri konsulttiselvityksissä. Selvityksiä aiheesta on, mutta tekoja todella vähän. Tämän vuoksi Tietorahti on kehittänyt citylogistiikan informaatiojärjestelmän. Olit sitten kuljettaja, kaupunki, kuljetusliike tai kunta, niin ole yhteydessä! 🙂 Kaikki tästä hyötyy ja rajapinnat on jo auki.

Kerron mielelläni hyödyistä lisää, joten olethan yhteydessä! Jätä vaikka botille tai lomakkeelle yhteystiedot!